De UVB lamp: een vitamine D boost!

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat vitamine D een essentiële rol speelt in allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Vitamine D is strikt genomen geen vitamine, maar een in vet-oplosbaar prohormoon, dat van nature voorkomt in een aantal soorten voeding.
Het allergrootste deel van onze vitamine D maken we echter zelf, namelijk wanneer ultraviolette (UV) straling van zonlicht de huid raakt.

De synthese van vele eiwitten in ons lichaam is afhankelijk van een adequate vitamine D-status. Onderzoeken in de laatste decennia leverden toenemend bewijs voor een rol van vitamine D bij onze immunologische afweer, auto-immuunprocessen, spierfunctie, differentiatie van cellen en bij de remming van proliferatie van tumorcellen.

Wat doet een UVB kuur voor me?

Zonlicht bestaat uit infrarood licht (dat we voelen als warmte), zichtbaar licht en ultraviolet (UV) licht. Het ultraviolette gedeelte wordt, afhankelijk van de golflengte, in 3 soorten onderverdeeld: UVA (400-320 nm), UVB (320-290 nm) en UVC (290-200 nm). Hoe korter de golflengte, hoe schadelijker voor de huid. UVC is dus het schadelijkst, maar wordt volledig uit de dampkring gefilterd door de ozonlaag. UVB dringt door tot in de opperhuid en UVA tot in de lederhuid. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA en een klein deel UVB (dit geldt ook voor een zonnebank).

Met een UVB NB lamp kun je je vitamine D op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Je huid heeft als het ware een ingebouwd kraantje wat automatisch dicht gaat wanneer je lange tijd in de zon doorbrengt of regelmatig voor de UVB lamp staat. Blootstelling van de huid aan UVB zet in je lichaam een feedback mechanisme in gang dat de vitamine D synthese op zo’n manier onder controle houdt, dat een overdosis niet mogelijk is (Holick 2007). Meer lezen over vitamine D

Wij bouwen onze vitamine D-voorraad vooral op door voldoende zonexpositie, maar op onze breedtegraad is de zon alleen in de zomer effectief. De Gezondheidsraad adviseert verstandig zonnen als bron voor vitamine D, dat wil zeggen van april tot oktober rond het middaguur minstens 15 min per dag in de zon te zijn met blootstelling van hoofd en onderarmen.

De preventieve, non-calcemische effecten van vitamine D beginnen bij 75 nmol/l. Het optimum ligt tussen 90 en 100 nmol/l, het dubbele van wat in Nederland de ondergrens is. Kortom: meer in de zon te zitten, zonder zonnebrandcrème!

Is het lastig voor je om aan voldoende zonlicht te komen? Dan kun je bij YurtLife gebruik maken van de

UVB Narrow Band lichtlamp.

Het nadeel van in de zon zitten is dat als je te lang in de zon zit, je kans hebt op verbranding van je huid. Als je wil voorkomen dat je huid verbrandt, de zogenaamde erytheem grens, dan kun je kiezen voor een UVB boost via de UVB Narrow Band lamp. Hiermee krijg je in korte tijd veel zonlicht binnen, waardoor je huid veel vitamine D aanmaakt en opslaat in je vetlaag. Zonder de nare gevolgen van lange blootstelling aan natuurlijk zonlicht zoals huid verbranding of kanker. Bij YurtLife kun je een UVB NB lamp kuur nemen. Onze lamp ziet eruit als een eendelige staande zonnebank en heeft 8 lampen (zie het plaatje boven) van het merk Cosmedico en geeft UVB narrow band 311 licht af.

De UVB lamp: hoe werkt dat?

De zon geeft dus UVA, UVB en UVC stralen af. De warmte die je voelt van de zon komt door de UVA straling. Dit is ook de straling die veroorzaakt dat je, bij te lange blootstelling aan de zon op je huid, verbrandt. Bij de UVB lamp heb je die extra warmte van de UVA straling niet. Een UVB lamp geeft alleen maar UVB straling. 

Voorheen had je vooral UVB broadband lampen, maar sinds een aantal jaar is de UVB-Narrowband lamp beschikbaar. Deze lampen staan bekend om hun super effectieve werking bij huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo e.d. De lamp heeft een zeer grote concentratie energie die geconcentreerd is op 310-311 nm, met een kleine piek op 306 nm. Deze lampen produceren een grote hoeveelheid vitamine D vóórdat huidverbranding (eryhthema) optreedt en is daardoor veilig toe te passen. Je wordt dus niet bruin door deze lamp.

De UVB kuur

Uit onderzoek is gebleken dat bij gezonde mensen met een vitamine D tekort 15 x voor de UVB NB 311 lamp staan voldoende is om de vitamine D balans te verbeteren. Je komt 3 keer per week bij ons langs dus zo ongeveer om de twee dagen. Bij elk bezoek wordt het aantal minuten voor de lamp verhoogd. Bij het eerste bezoek sta je ongeveer 2 minuten voor de lamp, en dat bouwt zich dan op naar ongeveer 10 minuten. Dit hangt ook een beetje af van je huidskleur. We sturen je voor je eerste behandeling een vragenlijst toe en stellen op basis van jouw antwoorden een schema voor je op. Na het gebruik van de lamp kun je ervoor kiezen om nog te luisteren naar onze Soundhealing van 25 minuten: even een momentje voor jezelf. Dan kun je weer vrolijk verder de winter door!

In nog geen 100 minuten je vitamine D level optimaal maken: eenvoudig en effectief!

De kosten voor deze kuur van 15 keer bedragen normalerwijs €150. Gedurende de COVID19 lockdown (tot en met 9 februari 2021) betaal je €75: dat komt op €5 per keer (inclusief de Soundhealing!). Zorg zelf voor een brilletje om je ogen te beschermen tegen de UVB stralen. Let op: wacht met douchen tot 2 uur nadat je voor de lamp hebt gestaan: vitamine D kun je afspoelen van je huid vlak na je bezoek.

Reserveren

YurtLife is open voor de UVB kuur elke dag van de week tussen 10.00 en 17.00 uur. Stuur ons een email of whatsapp naar 06-40868986, met daarin je voor en achternaam, je telefoonnummer en welke 15 data je graag gebruik wil maken van de kuur. Wij sturen je een bevestiging met de vragenlijst en de betaallink toe. De betaling moet voorafgaand aan de kuur voldaan zijn.

Bronnen:

Onderzoek 2013 door University of Tampere, Finland: Narrow-band Ultraviolet B Exposures Improve Vitamin D Balance
Solarc Systems Inc. | Canada : Lamps for Vitamin D Phototherapy
Nieuw licht op vitamine D