Dorn Therapie / Breuss massage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gewricht dat niet helemaal goed op zijn plaats zit (gesubluxeerd), kan pijnklachten en gezondheidsklachten veroorzaken. Deze gewrichten zijn niet volledig belastbaar en belemmeren de vrije stroom van energie. Dorn therapie is een gewrichtscorrectie techniek, ontwikkeld om bepaalde klachten pijnloos en snel te verhelpen. Het is een volksgeneeskunde en gebeurt door druk met de duimen en speciale handgrepen op de wervelkolom en de gewrichten. Het corrigeert verschoven wervels en gesubluxeerde gewrichten. De gewrichten worden met druk en een gelijktijdige beweging weer in goede positie teruggebracht. Alle correcties worden gedaan tijdens bewegingen: door de beweging wordt de spier “bezig gehouden” en kan zo de correct niet tegenwerken. Het corrigeren tijdens het bewegen maakt van gewrichtscorrectie een milde behandelingsvorm.

 

De gewrichtscorrectie kan niet altijd zonder pijn geschieden, maar mag nooit de pijngrens overschrijden. De therapeut drukt op de verschoven wervel tot aan de pijngrens. Als de cliënt aangeeft dat de pijn te groot is, stopt de therapeut direct met drukken. De cliënt moet zoveel mogelijk meewerken, maar als dit te veel pijn oplevert, laat een correctie zich niet afdwingen. De therapeut moet dan meer tijd uittrekken en er op een later tijdstip op terugkomen.

 

Dorntherapie versus Chiropractie

In wezen is er een kleine vergelijking te maken tussen chiropractie en deze vorm van gewrichtscorrectie.

Een chiropractor verwijdert door speciale behandelingen blokkeringen en dislocaties van de wervelkolom of gewrichten en bewerkstelligt zo de genezing. De handelingen zijn gericht en vinden plotseling en snel plaats. Hiervoor is echter een grondige opleiding nodig (6 jaar!).

Bij de Dorn therapie vindt de correctie plats terwijl de spieren in beweging zijn. op deze manier worden de gewrichten en wervels door middel van druk tijdens de beweging op hun plaats teruggezet zonder dat de spieren en pezen worden overrekt. Dit maakt gewrichtscorrectie ongevaarlijk.

 

Contra indiciaties bij Dorntherapie:

Inmobiliteit: als je je niet kunnen bewegen (lopen of staan, maar in ieder geval armen en benen bewogen kunnen worden), is correctie niet mogelijk

Ongeval: direct na een ongeval met botbreuk of kneuzing is deze vorm van correctie niet mogelijk. Pas na 6 a 8 weken na een trauma. Alleen een arts kan hier uitsluitsel over geven.

Tumoren: gewrichtscorrectie kan geen kanker genezen. Het kan je wel enige verlichting geven. De behandeling kan niet de dood veroorzaken, doch, behandeling zal alleen plaatsvinden na een uitvoerig gesprek met uitleg en schriftelijke toestemming van jou.

Ontstekingen; bij koorts en acute ontstekingen is het verstandig om geen behandeling toe te passen. Zwellingen moeten geslonken zijn.

Spit en hernia: bij een acute aanval van spit is het toch mogelijk om gewrichtscorrectie te doen. Bij acute hernia bestaat er gevaar voor verlammingsverschijnselen met extreme pijn: in dat geval mag er absoluut geen correct worden toegepast

Medicijngebruik en operatie:  als je lange tijd corticosteroïden (bijv prednison) gebruikt is voorzichtigheid geboden. Er kan hiermee namelijk een ongunstige bijwerking van botontkalking ontstaan en daarbij een verhoogt risico op fracturen. Operatiewonden vormen geen belemmering voor een behandeling, de wond mag echter niet meer gevoelig zijn of ontstoken. Verstandig is een behandeling te starten ca. 6 weken na een operatie en na controle door een arts.

Osteoporose (botontkalking): hoeft geen belemmering te zijn voor een behandeling. Je kunt juist zelfs baat hebben bij een milde behandeling. We gaan dan extra voorzichtig te werk.

Acute migraine: in dit geval moet de behandeling worden uitgesteld. Als de aanval vermindert kan de behandeling worden begonnen of worden hervat.

Zwangerschap: als je zwanger bent, doen we geen nek of bovenrug correctie in de eerste 3 maanden. Bekken en beenlengte kan wel altijd.

 

Breuss massage

Deze massagemethode is een zeer milde methode die ingaat op je fysieke en psychische spanningen en zich richt op de wervelkolom. De wervelkolom wordt heel voorzichtig opgerekt, zodat de tussenwervelschijven meer ruimte krijgen en de johannesolie waarmee wordt gemasseerd in de weefsels kan trekken. Johannesolie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. Dit zorgt voor regeneratie van de tussenwervelschijven.

 

De Breuss massage wordt meestal na de Dorn behandeling ingezet. Soms is het handig om de massage vooraf te geven, als je bijvoorbeeld erg gespannen bent. Beide kunnen overigens prima worden toegepast bij kinderen. Kinderen vallen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken, waardoor eventueel beenlengte verschil kan ontstaan.